Geschiedenis

PREDILECTION – biografie / geschiedenis 

De amateur-coverband Predilection kent een lange geschiedenis.

Opgericht in 1965 begon de band met Tom op de Laak, Jac Hanssen, Bert van Heesch en Bert van Elswijck en Harrie van Heyster. Al gauw kwam Leo Janssen de gelederen versterken met orgel en piano. De beginjaren kenmerkten zich door roerige optredens in jeugdsozen in de regio en deelnames aan de de toendertijd beruchte talentenjachten, waar menige beker in de wacht werd gesleept. Ook werd er regelmatig met Radio Luxemburg’s Record Beatshow onder leiding van Peter Koelewijn opgetreden. De groep heeft onder diverse klinkende namen geopereerd: Black Condors, Sharks, Racks en later Predilection. 

Ook werd er in de winter van 1967 een echte tournee gemaakt door Zuid-Limburg, met als hoogtepunt een optreden in Susteren waar toendertijd kapelaan Sieben de scepter zwaaide nadat deze uit Horst was vertrokken. De band had al een heuse lichtshow (handbediend), wat toendertijd voor een regionale amateurband een unicum was. Zo kwamen bijvoorbeeld nummers van de Doors echt uit de verf.

Het waren roerige, maar wel schitterende tijden, totdat de band begin 1970 in de ijskast werd gezet wegens militaire dienst. Wel werd in de weekeinden vaker het jongerenkoor uit Horst-America begeleid bij hun optredens.

Lang bleef het stil rond de groep totdat de Beatnights in Horst in zicht kwamen in de negentiger jaren, waaraan ook Predilection meedeed.

Na deze optredens in de Horster Mèrthal werd de band opnieuw geformeerd onder de naam “Route 66” , maar na enkele optredens werd toch weer de oude naam Predilection opgepakt. De band bestond indertijd uit 5 leden.

Helaas hielden er 3 personen er, na het laatste optreden op de markt in Horst medio 2003, mee op. Er kwam een nieuwe drummer: Dave Edwards van voorheen The Aces en een nieuw bassist: Mees Nunumete van voorheen de Venlose Vrijbuiters. Jac Hanssen (gitarist-zanger) en Leo Janssen (toetsenist) bleven als oudleden bij de band.

Sinds de introductie eind 2008 van hun CD “Nostalgic Emotions” treedt het viertal weer regelmatig op met een hernieuwd repertoire met covers van o.a.The Rolling Stones, Who, CCR, Small Faces, Eagles, Searchers, Chuck Berry, Tom Petty, Neil Young, Brainbox, Steppin’Wolf, Spencer Davis, Kinks, Byrds, Tremeloes e.a. Er wordt vooral aandacht besteed aan de close-harmony zang. In 2013 ging de band voor de eerste keer voor een weekend-tournee naar Folkestone Engeland waar enkele avonden in het pestigieuze Grand Burstin Hotel voor de vele gasten werd opgetreden. Dit beviel het hotelmanagement zo goed, dat Predilection als hoofd-act werd teruggevraagd voor de sixtiesweekenden in 2014, 2015 en 2016, samen met de Pontiacs uit Malvern (UK). In 2017 ging Predilection voor de 5e keer naar Folkestone. Ditmaal samen met de Horster beatcoverband The Sparks en 140 fans, in 3 bussen. Een onvergetelijke happening!

In 2015 bestond Predilection 50 jaar. Dit heugelijke feit werd gevierd op Kermiszondag 3 mei 2015 in Café Henk Cox aan de Herstraat in Horst. Enkele oud-leden, zoals bassist Tom op de Laak, drummer Bert van Elswijck en zanger van het eerste uur John Coppus speelden nog eens mee bij deze gelegenheid met enkele nummers uit het repertoire van de zestiger jaren. Ook gitarist/zanger Huub Dijckmanns was van de partij. Huub is echter blijven hangen in de band en maakt sindsdien als vast lid deel uit van Predilection. Inmiddels is de gemiddelde leeftijd van de band de zeventig gepasseerd en daarmee is Predilection qua leeftijd de oudste nog actieve beatcoverband van Limburg! Toch denken ze nog lang niet aan ophouden….!

Het belangrijkste is het plezier in muziek maken; tijdens de repetitieavonden eens per week, maar vooral bij de regelmatige optredens in de regio en zo mogelijk jaarlijks in de U.K. De optredens van PREDILECTION roepen altijd nostalgische gevoelens op bij de oudere jongeren en is een feest van herkenning uit een tijd waarin nog muziek gemaakt werd zonder elektronische snufjes.